• Güncelleme: 22:20:37 - 1 Mayıs 2020
  • Yayınlama: 22:20:37 - 1 Mayıs 2020

ŞİFRE/HABER- Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına, Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından bastırılan “Denizli’nin Kalem İşi Camileri” isimli kitapta yer alan Çivril İlçesi’ndeki Savranşah Camii’nin önündeki, Şişli Belediyesi’nin ismini taşıyan banklar krize neden oldu.  

Durumdan rahatsızlık duyan valilik yetkililerinin talimatıyla,  kitabın 22. sayfasındaki  ‘Şişli Belediyesi’ yazan bankların fotoğrafı, kitap basıldığı için, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tek tek elle boyattırılarak dağıtıma verildiği görüldü. Yıllar önce, o bankları camiye getirten, CHP’nin dönemin Çivrilli Genel Sekreteri Adnan Keskin “ Yürek acıtan bir durum. Bu neyin hazımsızlığı” dedi.

İŞTE, İLGİNÇ SANSÜRÜN HİKAYESİ…

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, uzun süreden beri çalışmasını sürdürdüğü Denizli’nin 130’a yakın tescilli camisi içerisinde, nakışıyla, bezemesiyle, yazısıyla ender kalitede işçiliğe sahip 15 camisini seçerek, bunlarla ilgili bir kitap basma sürecini başlattı. Hazırlık süreci tamamlandıktan sonra ise, Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı devreye girdi ve kitabın grafik, tasarım ve baskı işi için harekete geçildi.

Ekran Alıntısı
HANGİ AKIL VE VİCDAN BUNDAN RAHATSIZLIK DUYAR? 7

HAZIRLIK VE BASKI TANIDIK FİRMAYA VERİLDİ…

Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına  “Denizli’nin Kalem İşi Camileri” adı verilen kitabın tasarım ve baskı işini, Denizli’nin çok tanıdık firmalarından biri olan, Denizli Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, birçok belediye ve odanın baskı ve organizasyon işlerini alan, sahipliğini de Denizli Büyükşehir Beledediye Başkanı Osman Zolan’ın Danışmanı Çağrı Sebzeci’nin yaptığı MÇS Fikir Sanat Firması’na verdi.

2
HANGİ AKIL VE VİCDAN BUNDAN RAHATSIZLIK DUYAR? 8

BASKI GELİNCE, ORTALIK KARIŞTI…

Baskı kalitesi oldukça yüksek ve özel olarak tasarlanmış ‘Denizli’nin Kalem İşi Camileri’ kitabı, İstanbul’daki bir matbaaya bastırıldıktan sonra, Denizli’ye getirilerek Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim edildi. Dağıtıma girmeden önce ise kitaptan birkaç adet Valiliğe gönderildi.  İşte asıl kıyamet ondan sonra koptu. İddiaya göre, kitabın 22. sayfasındaki Çivril’in Savranşah Camii konu alan fotoğraflarda, caminin hemen önünde bulunan 2 adet ‘Şişli Belediyesi’ yazılı banktan rahatsızlık duyuldu. Bir diğer iddia ise, baskıdan önce bu konuda uyarı yapıldığı; ama ajans yetkililerinin olayı atlayıp, fotoğrafı bu haliyle bastığı ileri sürüldü.

orjinal böyle
HANGİ AKIL VE VİCDAN BUNDAN RAHATSIZLIK DUYAR? 9

HEMEN ÇARE ARANDI…

Kitap basıldığı için ve bu haliyle de dağıtılmak istenmediği için, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından çare aranmaya başlandı. Bulunan çare ise, oldukça basit ve amatörce bir çare oldu. Ve basılan tüm kitapların 22. sayfasındaki bankların, Şişli Belediyesi yazan kısımları adeta karalanarak sansür edildi ve ondan sonra dağıtım adreslerine gönderildi.

dağıtılan böyle.1..
HANGİ AKIL VE VİCDAN BUNDAN RAHATSIZLIK DUYAR? 10

“BU NEYİN HAZIMSIZLIĞI?”

Yaklaşık 10 yıl önce, Mustafa Sarıgül’ün Şişli Belediye Başkanı olduğu, kendisinin de CHP Genel Sekreteri olarak görev yaptığı bir dönemde, mahalle halkından gelen talep üzerine bu bankları getirttiğini, yılını ve sayısını bile unuttuğunu söyleyen Adnan Keskin “Duydum çok üzüldüm” dedi ve şöyle konuştu;

274908
HANGİ AKIL VE VİCDAN BUNDAN RAHATSIZLIK DUYAR? 11

“İnanın içim acıdı. Bu neyin hazımsızlığı kardeşim. Ülkemizde siyasetin, bürokrasinin geldiği son nokta…  Milletim adına, siyaset adına, devlet yönetimi adına üzülüyorum. Şişli Belediyesi de bu ülkenin belediyesi değil mi? 10 yıl önce ihtiyaç duyulmuş ve insanların işini görsün, diye konulmuş. Bundan hangi mantığa, akla ve vicdana dayanarak rahatsızlık duyulur, anlamakta zorluk çekiyorum” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...