• Güncelleme: 16:39:26 - 26 Şubat 2021
  • Yayınlama: 16:39:26 - 26 Şubat 2021

Cumhuriyet Halk Partisi Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Pamukkale Belediyesi, geçmiş dönem yönetimi tarafından iki ayrı projede 8 milyon lirayı aşkın müteahhitte fazladan para ödendiğinin ortaya çıktığını, buna rağmen henüz daha kimsenin hesap vermediğini dile getirdi.

Basın toplantısına katılan CHP Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise sert tepki göstererek “Müteahhite kaptırılan 8 milyon liranın hesabını kim verecek? Vatandaşın parasını çarçur edenlerin hesap vermesi için savcılığın soruşturma izni talebiyle ilgili olarak Denizli Valiliği, 1 yıl geçmesine rağmen neden gereğini yapmadı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, Denizli Basın Merkezi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısına, CHP Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Pamukkale Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Oral Baş ve Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Himmet Keysan katılarak, destek verdiler.

AÇIKLAMANIN VİDEOSUNU, AŞAĞIDAKİ GÖRSELE TIKLAYARAK İZLEYEBİLİRSİNİZ…

DSC00031
KARACA: MÜTEAHHİTE KAPTIRILAN 8 MİLYONUN HESABINI KİM VERECEK? 6

MÜTEAHHİTE 8 MİLYON TL FAZLADAN ÖDENMİŞ…

Cumhuriyet Halk Partisi Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, yaptığı açıklamada, önceki dönem AKP’li Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ve yönetiminin,  Pamukkale Belediyesinin Bağbaşı’ndaki Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi yapım işi ve Aktepe Sosyal Tesisleri yapım işi ihalesini verdikleri inşaat firmasına, hak etmediği halde 8 milyonu aşkın paranın fazladan ödendiğini, müteahhidin kaçıp gittiğini belirterek “ 8 milyon lira bu milletin parası. Müteahhit işi bırakıp kaçıyor. Ama fazladan ödenen büyük bir rakam var. Biz gerekli yerlere suç duyurusunda bulunduk. Ama halen daha kimseden hesap sorulmadı” dedi.

KARACA: MİLLETİN PARASINI ÇARÇUR EDENLERDEN, KİM HESAP SORACAK?

İki projeyi ihaleyle alan firma yetkililerine fazladan ödeme yapıldığının artık kesinleştiğini, bu konuyla ilgili de yaklaşık 2 yıldır suç duyurusunda bulunulduğunu ve sorumluların hesap vermesini istediklerini söyleyen CHP Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Müteahhite kaptırılan 8 milyon liranın hesabını kim verecek? Vatandaşın parasını çarçur edenlerin hesap vermesi için savcılığın soruşturma izni talebiyle ilgili olarak Denizli Valiliği, 1 yıl geçmesine rağmen neden gereğini yapmadı. Bu parayı müteahhide kaptıran Pamukkale Belediyesi’nin önceki dönem başkanı ve yönetimi hakkında, partidaşı hakkında Mevcut Başkan Avni Örki, neden sadece müteahhitti icraya vermekle yetindi de, bu parayı milletin kasasından çıkarıp verenler hakkında idari ve cezai girişimde bulunmadı. Bu müteahhit, belediyenin kasasını mı kırıp, 8 milyonu cebine indirdi? Ayrıca 2019 yılı Aralık ayında yaptığımız suç duyurunu işleme koyan savcılığın, sorumluların yargılanabilmesi için izin için başvurduğu valilik, yılı devirmesine rağmen neden gereğini yapmadı? Kamuyu ve milleti zarara uğratanlardan kim hesap soracak.”

İŞTE  ARPACI’NIN BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ…

04.12.2019 tarihinde dönemin İlçe Örgütümüzce Hüseyin Gürlesin (Önceki dönem Pamukkale Belediye Başkanı), Selim Arkan (Önceki Dönem Pamukkale Belediye Başkan Yrd.), Pamukkale Belediyesi şikâyete konu ihalelerde harcama yetkilileri, Pamukkale Belediyesi şikayete konu ihalelerde muhasebe yetkilileri ve Avni Örki (Mevcut Pamukkale Belediye Başkanı) hakkında edimin ifasına fesat karıştırma, kamu görevlisinin belgede sahteciliği,  görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiği iddiasıyla Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Şikâyetin konusu Pamukkale Belediyesinin Bağbaşı’ndaki Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi yapım işi ihalesi ve Aktepe Sosyal Tesisleri yapım işi ihalesi sürecidir.

SUC DUYURUSU

Bilindiği üzere 2017 yılı Kasım ayında Pamukkale Belediyesince bu ihalelerin verildiği Kontaş İnşaat Ltd. Şirketi, sözleşmedeki 300 ve 330 günlük teslim sürelerinde inşaatı tamamlayamadığı gibi 2019 yılı başlarında inşaatları tamamen bırakıp gitmiştir. Dolayısıyla ilk ihale tarihinden itibaren üç yılı aşkın süre geçmiş olmasına karşın bu inşaatlar tamamlanamamış, Pamukkale halkına beklediği ve hak ettiği hizmet götürülememiştir.

AKP’li Belediyelerin ihale süreçlerindeki bu becerileri ve beceriksizlikleri ülkemizdeki herkesin malumudur. Ancak bu süreçte herkesçe artık vakayı adiyeden sayılan bu gecikmelerin yanısıra asıl önemli olan ilaveten yüklenici firmaya hak etmediği ve bırakıp gitmesi neticesinde asla da hak edemeyeceği paraların önceden ödenmiş olmasıdır. Edinilen bilgilere göre Belediyenin kendi personeli ve çalışmalarıyla 2019 yılı Ekim sonu itibariyle ulaşıldığı anlaşılan tamamlanma oranlarına karşılık gelen hakkedişler, çok önceden Bağbaşı için 2018 Kasım ayı ve Aktepe için ise 2019 Ocak ayı itibariyle hak edilmeden ödenmiştir.

Mızrak çuvala sığmaz hale gelince yerel seçimden dört gün önce 6.500.000 TL ana para ve ferileri için Ankara 23. İcra Müdürlüğün 2019 / 4470 esas sayılı dosyasıyla da Belediyece yüklenici şirket aleyhine icra takibi yapılmıştır. 23 Ekim 2019 tarihinde bu defa Denizli 4. İcra Müdürlüğünde 1.654.299,91 TL tutarında ikinci bir icra takibi başlatılmıştır. Bu dosyalarda bilindiği kadarıyla alacaklı Belediye lehine herhangi bir tahsilat yapılamamıştır.

Pamukkale Belediyesince yapılan bu işlemlerde hukuka aykırılığın yanı sıra ceza hukuku anlamında suç teşkil eden hususlar bulunduğu anlaşılmaktadır. Zira kamu ihale mevzuatına göre yapım işlerinde idarece yükleniciye yapılacak kesin ödemeler hak ediş raporuna dayalı Ödeme Emri Belgesi ile yapılabilir. Bunun dışında yükleniciye ödeme yapılması ancak, ön ödeme şeklinde usul ve esasları mevzuat ve ihale sözleşmesinde yazılı olması gereken avans yoluyla yapılabilir.

Somut olayda yüklenici şirketçe yapılan işlerin, Bağbaşı için 2018 yılı Kasım ayı ve Aktepe için ise 2019 yılı Ocak ayı itibariyle ödemesi yapılan miktara ulaşmadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla gerçek olmayan bir hak edişe bağlı olarak fazla ödeme yapılmış ise bunun edimin ifasına fesat karıştırma ve aynı zamanda gerçek dışı belge düzenlenmesi nedeniyle kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği ve hatta üçüncü kişi lehine zimmet suçlarını oluşturacağı düşünülmektedir.

Şayet yüklenici şirkete ön ödeme yapılmış ise ilgili ihale sözleşmesinde buna cevaz verilmemiş olması ve karşılığında teminat alınmamış olması nedeniyle; görevi kötüye kullanma ve hatta üçüncü kişi lehine zimmet suçları oluşacaktır. Şöyle ki;

• Yüklenici ile yapılan sözleşmelerde avans verilebileceği yazılmamıştır. Buna rağmen avans verilmesi görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.

• Velev ki avans verilebileceği sözleşmede yazılı olsa bile yapılan Belediyece icra takibi yapılmak zorunda kalınmasından anlaşıldığı üzere avansa karşılık alınması gereken teminat alınmamıştır. Mevzuata aykırı şekilde teminat alınmadan avans verilmesi görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.

• Verilen avansın ilgili mevzuatta yer alan % 15’lik üst sınırın çok üzerinde olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim Belediyece icra takip konusu edilen toplam anapara tutarı olan 8.154.299,91 TL olup toplam sözleşmeler bedelinin (33.180.000,00 TL  + 14.440.000,00 TL) % 15’i olan 7.143.000,00 TL’nin oldukça üzerindedir. Mevzuata aykırı şekilde yasal üst sınırın üzerinde avans verilmesi de görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.

WhatsApp Image 2021 02 26 at 13.05.21

Mevcut Pamukkale Belediye Başkanı tarafından yüklenici firmanın sözleşmesi 16 Eylül 2019 tarihinde feshedilmiş, yüklenici şirket hakkında 23.10.2019 tarihinde yeni bir icra takibi yapılmış olmasına karşın; önceki dönem Belediye Başkanı ve diğer ilgililer hakkında idari, cezai ve hukuki yasal yollara müracaat edilmemesinin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu açıktır. Belediyeye vergi ödeyen yurttaşların hakkı,  korunmalı ve savunulmalıdır.

Son olarak Pamukkale Belediye Başkanlığınca Aktepe Sosyal Tesisleri yapım işinin yeniden ihale edilerek LFM Yapı İnşaat Mimarlık San. Tic. Ltd. Şirketine verildiği duyurulmuştur. Buna karşın Bağbaşı’ndaki Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezinde ise her hangi bir gelişme yoktur.

Suç duyurusu Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına 04.12.2019 tarihinde yapılmış olmasına karşın burada da bürokratik süreç ilerlememektedir. Zira Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının 2019 / 39398 soruşturma sayılı bu evrakı 4483 sayılı Kanun uyarınca soruşturma izni verilmesi için 2019 yılı Aralık ayında Valiliğe göndermesine karşın; Valilikçe görevlendirilen ön araştırmacı sürecinin Yasada öngörülen 45 günlük süreye rağmen halen dahi tamamlanmaması nedeniyle soruşturmada bir ilerleme sağlanamamıştır.

WhatsApp Image 2021 02 26 at 13.05.22

Dolayısıyla bizler Pamukkale’de yaşayan ve vergi ödeyen yurttaşlar olarak hukuka aykırılıklar varsa bunların hesabının sorulmasını tüm yetkililerden talep ediyoruz. Pamukkale Belediye Başkanının Aktepe’deki yeni ihale süreciyle ilgili açıklamalarında çözdük dediği hukuki sorunlar ve çözüm şeklinin ne olduğu hakkında kamuoyunu bilgilendirmesini bekliyoruz. Acaba yüklenici firmanın terk edip gitmesinden bu güne kadar geçen süreçte Belediyenin kendi personeliyle bu inşaatlarda yapmış olduğu tamamlama çalışmalarının maliyeti nedir? Belediyenin açtığı icra takiplerinde kamu zararı niteliğindeki alacaklar tahsil edilebilmiş midir? Tüm bu süreçte imzası ve sorumluluğu bulunan Belediye personeli ve idarecileri hakkında ne tür bir işlem tesis edilmiştir? Belediyenin haczedilen malları üzerindeki hacizler kaldırılmış mı, yediemin depolarından bu mallar geri alınabilmiş midir? Aktepe’deki Sosyal Tesis içi yeni ihale sürecine girilirken Bağbaşı’ndaki Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi niye kaderine terk edilmektedir?

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...